20120829

mood:silent

"kembali ke mood silent. bye"

20120824

Lama

Pontian Kechil. Enam lebih. Hujan Renyai-renyai.

Bila kerata aku masuk ke halaman rumah arwah atuk
Aku bajet cool, jaga air mata. Tahan. Arah jangan keluar!
Eda dah bantai buat lawak. Konon nak padam mood sedih.
Mula-mula berjaya-lah-kut.

Turun.

Baba dah start ambil mood pedih. Aku keluar slow-slow.
Memang semak teramatlah semak. Depan rumah ada tandas. Tepi tandas tu ada pokok besar. Akar dah keluar. Tepi rumah dulu atuk taman pokok yang kat kubur tu. Penuh. Jadi kering.

Mata pandang tangga rumah. Itu dulu tempat aku panjat-panjat.
Panjat tiang tangga lompat masuk ikut tingkap. Tinggi woo.
Bila arwah mama nampak. Membebel.

" Nanti engkau dah jatuh baru tau langit tu tinggi ke rendah! "

Pernah sekali jatuh. Konon nak mintak simpati. dan dan mama bebel

" Hahhhh kapok! Mama dah cakap dah! pergi buat lagi biar hilang kaki "

Sekarang, bila aku datang tingkat tertutup. Tangga dah usang.

Jalan ke belakang. Mata pandang kandang itik. Dah runtuh. Itu itik arwah atuk. Dulu setiap kali balik raya, atuk korban 2 ekor itik!
Nenek buat itik masak kicap. Perghhh! Meleleh wei.
Oh lupa. Dulu aku tak panggil itik. Aku panggil bebek.
Setiap petang aku dengan adik beradik aku bantai pi kejar itik satu laman. Sampai semput itik tu.

Atuk mat adik nenek ada bela landak. Daging landak pun aku bedal jugak.
Keluarga aku tolak batu dengan kayu. Kesusahan itu ajar kitorang untuk makan tak memilih. Tak ada istilah geli nak makan. Lagipun baba askar. Faham-faham lah life diorang kan.

Belakang. Sayu. Pilu.
Berakhirnya kebun nenas bertukar kepada semak dan pokok kelapa sawit?
Tempat aku berlari-lari hilang. Air mata baba dah deras.
Siapa sangka tempat bergurau, tempat bermain, tempat mandi
Hilang seri. Yang ada cuma memori.

Hampir 5 tahun aku tak jenguk rumah ni. Rumah papan. Dah kena makan anai-anai. 2 3 bulan lagi diramalkan runtuh.

Mula-mula Pacik Feri pergi dulu.
Atuk follow. Mama ikut.

Lepas ni siapa?

Tambahan:
Tilam kuning.
Tilam ni kecil je. Muat untuk seorang.
Tilam ni jadi rebutan. Belum sampai rumah atuk lagi, aku dah booking.
Selalu aku dengan Angah la berebut.
Dia ganas. Lelaki. Dia la dapat.
Biar aku bocorkan rahsia dia. Dulu dia kuat ngompol ok! Nahhh!

Al-Fatihah. I love u mama.

20120822

what's on my mind?

Dari sempit
Ketawa
Gelisah
Menangis
Perit
Mulut buih
Puaka
Pilu
Senyum

Tammat

Selamat hari raya.

20120817

Howl's Moving Castle-Diana Wynne Jones


" Find me in the future! " -Sophie.

" When you're old, all you want to do is stare at the scenery. It's so strange. I've never felt so peaceful before. " -Old Sophie.

" Sorry, I've had enough of running away, Sophie. Now I've got something I want to protect. It's you. " -Howl.

" It looks like your true love is in love with someone else! " -Witch of the Waste.

vote: ★★★★

Terbaik dari ladang apple! Memang uphhmm!

20120816

Jaktee's Project

Model : Lah Ahmad , Sorry bro. Aku crop. Hehee

Dalam buzy buat persediaan exam
Sempat juga aku keluarkan idea kanak-kanak ni hah

Salam Lebaran :)

20120812

F Infinity

Midnight. With smooth pencil and a piece of paper.

20120805

In bracket

" Mudah bicara soal ukhumah namun hakikatnya sukar menemui wehdatul qalbi. " -Nabila