20121225

Disember kami.

Permulaan. Selepas jejak kaki tanah island.
Muka dewasa. Mulut wa ternganga time ni haha.




Peace,
Maiijatol (slang cina).

20121124

mood:silent (again)

lemah hati nak cakap aku terpaksa berada di mood silent lagi sekali. arhh.

setiap hari adalah hari yang sama
5 bangun 8 kelas 4 balik hostel 5 tidur 7 mandi 8 study 12 tidur 5 bangun 8 kelas 4 balik hostel 5 tidur 7 mandi 8 study 12 tidur 5 bangun 8 kelas 4 balik hostel 5 tidur 7 mandi 8 study 12 tidur dan terusnya sehingga 3bulan.

Sunyi sepi,
Aku

20121123

TERSIRAT

manusia ini ego. sorok perasaan. tak kira apa keadaan. sorok selagi boleh. gila gamaknya. kesian badan. sukar nak cerna perasaan.

***

"kenapa?"

"tak la, malu"

"vanilla kopi"

"manis pahit-pahit. kan"

"itu ubat"

"rasa ubat tak sedap ok"

"ubat batuk ada perisa strawberi"

"untuk kanak-kanak. kau kanak-kanak ke?"

"kanak-kanak lagi kak"

tersirat.

***

yang taknak balik penang,
aku lahhh! siapa lagi?!

20121119

Watak: Tummus, Adella, Alfi&Albab serta Lowran

Sedang manusia enak dibuai mimpi
Dia sedang menangis teresak-esak
Guman hati ingin mati
Sedia kala gila
Oh, dunia ini kiranya sudah tidak damai
Ramai yang rakus kejar warna emas
Dipijak-pijak.

Benarkah?
Maii

***

#1.Tummus
Aku punya sayap. Manusia pikir aku bisa terbang. Malangnya aku juga dikurniakan kaki. Kaki bukan sebarang kaki. Kaki milik kuda lahabau. Malah dikunci. Agar aku tidak lari. Mukaku di topengkan agar hilang keserian warna wajah mulus. Agar lelaki yang meratahku tidak teragak-agak melakukan dengan nafsu jijik.

#2.Adella
Aku peri kecil yang dicemari. Zaman dulu kerabatku sungguh terkenal dengan kemuliaan dan kesucian. Lihat saja kejayaan Thinker Bell, moyangku, bersahabat dengan Peter Pan. Diberi pujian sama dewa-dewa. Malang sungguh aku dilahirkan zaman manusia rakus sehinggakan tak cukup dengan manusia, aku juga turut sama dicemari.

#3.Alfi&Albab
Kami berdua boneka. Yang direka untuk mensuakan makanan enak-enak kepada pemerintah dan kuncu-kuncunya. Kami menghasilkan kek dengan jenama CakeHouseTahik. Setiap kek yang kami hasilkan mempunyai perisa yang berbeda. Salah satunya ialah 'Bored'. Fungsinya agar si pemakan akan mudah berasa bosan dengan sesuatu benda. Lalu akan gunakan keganasan untuk menumbangkannya.

#4.Lowran
Aku lelaki. Senang cerita aku dayus. Minda aku di setkan untuk membunuh, memberontak, mengeji. Tanganku tidak pernah berada dihadapan malah sentiasa dibelakang.

PTAR 1, Uitm Shah Alam/November 14/Pagi nak masuk petang.


20121118

Memek

"Semua soalan mengenai kau dijawab dengan muka toya dan kering.
Tak terkuak walau aku tahu nanti aku juga akan jadi salah satu suara kata putus."

Yang biadap,
Aku.

20121115

Kebelakangan Ini


Sebagai pemilik bagi jasad dan rohku
Aku merasakan perubahan
Jika aku kembali menoleh tahun belakang
Aku jumpa seorang perempuan
Yang selalu beria-ria menegakkan alirannya
Aliran yang melawan graviti bumi
Ditambah ego. Kaki tangan pemberontak.
Bila gaduh pakai seluruh anggota badan.
Bangga dengan setiap kedegillan yang dicipta.
Khayal dengan syurga dunia.

Tahun ke 18 kehidupan-nya aku jumpa sesuatu.

Adakah itu hijrah?

20121112

Burung Prenjak


"Ada burung prenjak berkicau, katanya mau ada tamu.
Jadi, kalau mau sering kedatangan tamu, piara aja burung itu!"-Pak Joko

20121111

Pinjam sayap

Hujan. Pantulan cahaya bintang buatan 'kami' dari tingkap cermin dari meja studi asma.

"Aku akan setia dengan mereka yang aku bisa beri sayap biar bersama terbang masuk surga."

Asma, ketinggian. kecil molek anggun sebiru kasih. gadis yang sentiasa bangkitkan aku bertemu Allah di dalam sujud.

Shima. Gadis ini bisa buat aku tersenyum girang panjang sampai ke telinga. sebagai bahu untuk aku lepaskan rasa pilu hati. menangis di pangkunya buat aku tenang. tersenyum.

Asiah. Peribadi yang terpuji. Yang sentiasa memberi pinjam deria dengar setiap celotehanku yang kusut. yang sentiasa memberi aku semangat.

Mekti. Layak memegang gelaran ibu mungkin. hehe. Gadis yang mengingatkan aku tentang dosa pahala. dia juga mengingatkan ku yang dosa itu tetap dosa. mencuri guna tangan tetap terima dosa. yang memberi sedekah guna tangan kiri tetap dikira pahala.

Yah. Attitude kebudakan buat aku senang bersahabat dengannya. Gadis ini ingatkan aku tentang tali Allah yang sudah lalu tergantung hanya menunggu aku menyambut.

Nabila. Kalau bertemu senyuman kami tak lekang di bibir. manisssss.

Dalam keadaan sedar. Tangan aku menulis "sahabat till jannah" :D

Yang sudah selesai sem satu,
maii

20121101

noʊˈvɛmbər

Hi.
Buat hati yang kosong
Hujan pagi melolong
Rintik basah tingkap. Laju.
Seperti selalu. Terketuk hati.
Layu.

Pendam,
Maii

20121025

BEAR, KIPAS DAN TUAN



TERGANTUNG SUNYI LALU MATI
HITAM LEGAM SELIPUTI DAKI-DAKI SAWANG

20121021

OXYGEN









PSPM just around a corner.
I need new h2o to release my carbon.
My brain will damage if I cross my own line.

Place: Ireland,Penang.
Date :20102012

Peace!

20121007

KEBODOHAN LEPAS HUJAN

Jenis apakah hari yang lalu ini.
Tindakan luar otak rakus makan hati.
Dah jadi.
Teruskan.
Kalau tak malu.
Pi la merayu.
-Tolong.
Tolong.
Tolong la.
Kembali.-
Hahh. Pi la Maii!
Sah! Ego kau tinggi!
Jenis apakah hari yang lalu ini.
Bercakap hati tak henti-henti.
Menyesal hingga mati.
Lalu ditanya lagi.
Jenis apakah hari yang lalu ini.
Sampai nafas henti.
.....
Mati.

Aku mau hujan turun lagi!
Tapi aku tak mampu. Nanti hujan makin benci.
Aku main-mainkan dia. Kejap suruh dia berhenti kejap suruh dia turun lagi.

20120930

Un-[...]


Teramat rinduu. Lalu aku oleskan crayon di kertas lukis.
Dengan harapan nipislah engkau wahai rindu.

20120920

Haus

Aku kehausan buku murah isi mahal
Malang poket terburai tinggal habuk tisu
Uang selalu tak menyebelahi aku. Ciss.

20120914

Empat Rata

Telahku ubat hati ini.
Dengan cara mencela dirimu
KERANA dikau satu, hilang idaman 'empat rata' ku.

Namun sayang engkau keras datang
Merayu halus aku kembali pulang.

Sayangku mat(h),
Mari berjanji.
Membelaiku dengan teori-teori mu.
I love u ganda 23.

Mama. Im fall in love. Again.

***

Woi, empat rata! Jangan lari!
Mari bersatu dengan charge-charge negetifku!

20120829

mood:silent

"kembali ke mood silent. bye"

20120824

Lama

Pontian Kechil. Enam lebih. Hujan Renyai-renyai.

Bila kerata aku masuk ke halaman rumah arwah atuk
Aku bajet cool, jaga air mata. Tahan. Arah jangan keluar!
Eda dah bantai buat lawak. Konon nak padam mood sedih.
Mula-mula berjaya-lah-kut.

Turun.

Baba dah start ambil mood pedih. Aku keluar slow-slow.
Memang semak teramatlah semak. Depan rumah ada tandas. Tepi tandas tu ada pokok besar. Akar dah keluar. Tepi rumah dulu atuk taman pokok yang kat kubur tu. Penuh. Jadi kering.

Mata pandang tangga rumah. Itu dulu tempat aku panjat-panjat.
Panjat tiang tangga lompat masuk ikut tingkap. Tinggi woo.
Bila arwah mama nampak. Membebel.

" Nanti engkau dah jatuh baru tau langit tu tinggi ke rendah! "

Pernah sekali jatuh. Konon nak mintak simpati. dan dan mama bebel

" Hahhhh kapok! Mama dah cakap dah! pergi buat lagi biar hilang kaki "

Sekarang, bila aku datang tingkat tertutup. Tangga dah usang.

Jalan ke belakang. Mata pandang kandang itik. Dah runtuh. Itu itik arwah atuk. Dulu setiap kali balik raya, atuk korban 2 ekor itik!
Nenek buat itik masak kicap. Perghhh! Meleleh wei.
Oh lupa. Dulu aku tak panggil itik. Aku panggil bebek.
Setiap petang aku dengan adik beradik aku bantai pi kejar itik satu laman. Sampai semput itik tu.

Atuk mat adik nenek ada bela landak. Daging landak pun aku bedal jugak.
Keluarga aku tolak batu dengan kayu. Kesusahan itu ajar kitorang untuk makan tak memilih. Tak ada istilah geli nak makan. Lagipun baba askar. Faham-faham lah life diorang kan.

Belakang. Sayu. Pilu.
Berakhirnya kebun nenas bertukar kepada semak dan pokok kelapa sawit?
Tempat aku berlari-lari hilang. Air mata baba dah deras.
Siapa sangka tempat bergurau, tempat bermain, tempat mandi
Hilang seri. Yang ada cuma memori.

Hampir 5 tahun aku tak jenguk rumah ni. Rumah papan. Dah kena makan anai-anai. 2 3 bulan lagi diramalkan runtuh.

Mula-mula Pacik Feri pergi dulu.
Atuk follow. Mama ikut.

Lepas ni siapa?

Tambahan:
Tilam kuning.
Tilam ni kecil je. Muat untuk seorang.
Tilam ni jadi rebutan. Belum sampai rumah atuk lagi, aku dah booking.
Selalu aku dengan Angah la berebut.
Dia ganas. Lelaki. Dia la dapat.
Biar aku bocorkan rahsia dia. Dulu dia kuat ngompol ok! Nahhh!

Al-Fatihah. I love u mama.

20120822

what's on my mind?

Dari sempit
Ketawa
Gelisah
Menangis
Perit
Mulut buih
Puaka
Pilu
Senyum

Tammat

Selamat hari raya.

20120817

Howl's Moving Castle-Diana Wynne Jones


" Find me in the future! " -Sophie.

" When you're old, all you want to do is stare at the scenery. It's so strange. I've never felt so peaceful before. " -Old Sophie.

" Sorry, I've had enough of running away, Sophie. Now I've got something I want to protect. It's you. " -Howl.

" It looks like your true love is in love with someone else! " -Witch of the Waste.

vote: ★★★★

Terbaik dari ladang apple! Memang uphhmm!

20120816

Jaktee's Project

Model : Lah Ahmad , Sorry bro. Aku crop. Hehee

Dalam buzy buat persediaan exam
Sempat juga aku keluarkan idea kanak-kanak ni hah

Salam Lebaran :)

20120812

F Infinity

Midnight. With smooth pencil and a piece of paper.

20120805

In bracket

" Mudah bicara soal ukhumah namun hakikatnya sukar menemui wehdatul qalbi. " -Nabila

20120728

Kangen

Biar tersawang dalam loker.
Aku rindu kau, skecthbook tercinta.

20120711

Nostalgia

"Dibelakang pesawat segaris wap pagi mencatat kaki langit"


Ada tunduk bawah zikir zzz.
Kalau aku pandang atas. Melayang-layang.

20120630

Pe-patung

"Pepatung hidup hanya 24jam sahaja maii,
Mereka akan terbang seharian untuk menikmati harinya"

20120622

KAKOM

Petang.
Berselerak makhluk kepala hitam.
Semangat kesukanan.

Jenuhlah Pakcik Astaka sound orang tak bagi salam time pinjam barang.

(cakap berdasarkan pengalaman. haha. Anti-Pakcik Astaka.)

20120617

Semakin dilupakan atau telah dilupakan?

" Bunyi cengkerik malam hitam"

20120526

Sayonara #2

Esok, aku berangkat ke Penang.
Bawa berjuta-juta lemon semangat yang terbaik dari ladang (poyo).

Dengan harapan tidak lemas dalam sunquick juice yang mengliurkan.

Kalau suruh aku jaga sedia, sampai kesudah asyek senang diri.

Ok. Bai korang. i love u. Eh.

20120519

Powerbee & Raksasa Zetton

Powerbee bee bee bee.  Skecth,time: In middle Night!

" Jahanam kau raksasa Zetton!"

Powerbee berdiri dihujung dahan pokok sambil menekan dada.
Sayap putihnya hampir putus akibat terkena panahan api dari mulot Raksasa Zetton. Raksasa Zetton pula berdiri megah di satu sudut.
Muka hodohnya diangkat angkuh. Tanda kemenangan bakal menjadi miliknya.

" Hahahahahahahaha! Kau akan kalah Powerbee haktuih! "

" Aku heroin! Heroin akan menang diakhirnya! "

" Engkau pasti? "

" Memang begitu kan dalam setiap plot cerita, heroin menang ! Kau nak lawan takdir? "

" Ahh, di zaman Milenium ni apa-apa boleh berlaku. Akhir zaman. Aku mandikan saja tuan director dengan wang bawah meja. Tentu dia setuju untuk menangkan aku. "

" Kurang ajar! Dasar Raksasa Zetton Khufarat! "

" Haahhahahahahaha! Lagi pun zaman sekarang manusia terlalu mahukan perubahan. Zaman gulingkan benda yang mereka rasa perlukan perubahan! Lebih-lebih lagi dengan adanya pengecip dan muka buku. Lebih pantas tersebar propaganda yang aku bawa. Sudah tentu-tentu pengaruh aku kuat disitu! Lupakan lah hasrat kau itu Powerbee. Dunia kini bukan untuk homosapien baik-baik macam kau! "

" Arghhhh! Engkau tamak Zetton! Kau tidak berha .... "

Se zas api keluar dari mulot Zetton sebelum sempat Powerbee ingin menasihatkannya. Terbakar kering Powerbee.

Ahh, memang begitukan selalunya? Matikan seseorang itu tanpa dengar penjelasannya? Pikir Zetton sambil berlalu pergi. Dunia sekarang untuk orang-orang kejam sepertinya.

Engkau kejam, engkau akan dapat kuasa, harta, pangkat dan sebagainya.

Oleh kerana qoutes yang Zetton jumpa dalam goodreads ini lah,
(semasa buat riview buku) bikin Zetton penasaran mahukan dunia !

20120517

Sayonara #1

tuesday, may 17, 2012, 16:35:11 via Paint
....

Goodbye, Papa Babah, please pray for me,
I was the black sheep of the family.
You tried to teach me right from wrong.
Too much wine money and too much song,
wonder how I get along.

I love you, Babah!

~♫♪

....

20120515

Maius.

#1 is They.

Then,

Chance → Dilemma → Choice → Prospects → Risk.

20120427

Review : For One More Day

Judul: Untuk Sekali Lagi (For One More Day)
Penulis: Mitch Albom
Alih bahasa: PTS Litera Utama
USA,1997. 247 halaman

For One More Day(FOMD) adalah buku non-fiksi hasil karya Mitch Albom.
Kisah seorang pemuda, Charley Benetto dan ibunya yang sudah tiada.
Charley telah putus asa dengan hidupnya membuat percobaan bunuh diri.
Percobaan kali ke-3 dia mahu berakhir di tempat dia dibesarkan, Pepperville Beach, melalui cara terjun dari menara tangki air.

Untuk ke sekian kalinya, Charley masih tak mati juga (liat nyawa dia ni).
Apa yang terjadi ialah dia terlihat wajah ibunya yang telah meninggal dunia. Dihadapan dia !

Adakah saya sedang berkhayal? Patutkah saya pergi kearahnya?
Adakah dia umpama buih nanti, yang akan pecah bila saya menghampirinya?

[ms 49, paragraf 2]

Saya melakukan sepertimana kamu juga akan lakukan.
Saya memeluk ibu seolah-olah tidak mahu dilepaskan.

[ms 50, paragraf 2]

Ahh, indahnya! Aku mengulang baca paragraf ini berkali-kali.
Bahkan along aku sendiri tereber. Paragraf ini bermakna untuk mereka yang di dalam braket. *senyum

Satu persoalan yang FODM bangkitkan dari awal ialah
"Apakah akan anda lakukan jika anda diberi peluang melalui semula satu hari bersama orang yang kita sayang, yang sudah pun pergi (meninggal dunia)?"

Teknik plot yang diaplikasikan kebanyakkannya ialah teknik imbas kembali.
Salah satu daripadanya,

Ayah saya berpesan,
"Kamu boleh menjadi anak manja ibu ataupun anak manja ayah.
Tetapi kamu tidak boleh menjadi kedua-duanya. Jadi rapatkan diri kepada yang mana satu kamu fikir kamu akan kehilangannya nanti."

[ms 25, paragraf 1]

Buku ini mampu buat aku tersenyum bila memori masa muda terbangkit.
Lebih kepada nostalgia sebuah 'keluarga'. Makan. Main. Kena rotan.
Mampu buat aku rasa hiba kerana semua telah berlalu dan sekarang aku sedang meniti alam dewasa!. Dan paling penting, menyedarkan aku tentang kehebatan IBU.

Masa kecil aku pikir bila aku makin besar aku tak perlukan kasih sayang ibu dalam kuantiti yang banyak. But now... ;)


Plot buku FOMD ini sangat hebat sehingga aku merasakan ianya mungkin base on true story. Setiap paragraf yang aku rasa mampu menderaukan darah, aku baca berulang kali.

Akan datang... Tuesday with Morrie,

20120416

Sekaki Payung


Encik Hujan,
Terima kasih beri saya sekaki payung "♥".
*Muntah darahh !

Aku suka main dengan pastel colour.
Dan aku pernah cuba makan dia. sedapp!

20120414

Aku datang

Kontrak kata, aku perlu ada di situ hanya untuk 2 bulan sahaja.
Hari terakhir. Berita gembira mem-kedua-besar cuti.
Perghh. Indah!

Hari terakhir itu aku mohon pada Nega Ne agar benarkan aku memandu Raksasa Si Pengankat Barang. Mula-mula aku was-was takut kalau-kalau Kumar Ne tersampuk angin amarah bila lihat aku bercanda dengan Raksasa itu. Ternyata aku salah. Kotor juga pemikiran aku. Haha

Bila aku di awangan. Jalan kedepan. Aku rasa gah!
Bila Nega Ne turunkan aku. Aku terus jerit!

" Abang Nega! Maii tak nak turun lagi! "

Aku manusia. Tak terkecuali dengan sifat lupa diri. Haha

Budak 18tahun berkawan dengan orang dewasa.
Ah, Indahh wehh!

Simpan memori dalam minda.

Mental, Awang hitam, Mak Cik Angkat dan banyak lagi nama dibangkitkan.

Ketiga pertama ini yang paling popular.

Ok. Ini keji.

Natijahnya,

Hai korang ! Lambai-lambai tangan!
Aku datang selepas sibuk mengejar wang.
Untuk bulan April.

20120321

Habis gelap datanglah terang

Masuk ke pekarangan sekolah dengan cool
Baju bola biru, jalan lenggan kangkung
Di temani oleh Along Naziatul.

"Baiklah sekarang masa yang di tunggu-tunggu, saya akan umumkan Pelajar Cemerlang SPM SMK (P) Kapar bagi tahun 2011"

Tuptup nama naik.
Alhamdulillah ;D

***

Terima kasih tak terhingga buat orang yang selalu disisi aku

1.Arwah mama, babah, Along Naziatul, Angah Amirul, Abby Nadiatul, Acik Maiidatul dan Amirun.

2.Kawan till jannah, Nurul Asyikin.

3.Semua cikgu-cikgu.

4.Semua kawan dari tadika hingga tingkatan 5.

5.Ibu kepada Syaidatul Ezzaty (setiap jumaat hantar pi kelas delta hehe)

6.Para blogger yang comment blog aku pada tahun lepas sebab tang comment aku buat cam gini ( 100juta orang doakan maii A+ )

Sekarang baru aku percaya cakap mereka bila dah terbukti depan mata.

MAJULAH UMAT ISLAM UNTUK DUNIA. AMIN

Note: Aku tak ada facebook. Jadi aku cakap terima kasih kat sini.

Satu jam sebelum hidup aku berubah. Deringan telefon bimbit tanpa henti itu pasti

08:49
21032012

Dalam tempoh bertenang
Hanya ada dwi-kemungkinan
Pertama berjaya dengan cemerlang
Kedua kecundang. Nauzubillah !

" Cool sangat pun tak boleh, maii "
Kata kat diri sendiri 'kofkof'

SPM tak semua orang akan lalui
Tapi MATI tiada yang terkecuali.

Aku memang suka cerita soal mati. Hehee

20120317

Halusinasi Si Schizofrenia


Taman Layang-layang Pasir Gudang, 09December2011, 05:44pm.


Kau percaya di dunya ada alien?
Aku percaya !

*senyum

20120315

Batu Tinggi-tinggi

Propaganda seribu meter aku boleh dengar
Beria-ria suruh aku susun batu tinggi-tinggi
Kalau jatuh kau suruh aku susun lagi sekali
Kau pula duduk kat tepi tunggu batu naik sendiri

Ibarat lembu suruh lembu lari laju macam kuda
Padahal dia tetap lembu yang lembu ! Puihhh!

20120311

Sakit otak

Sepenuh tenaga angkat kotak a-ja-bib
Kotak ni selalu dengar cakap otak aku
Biar aku hempas ke atas kepala macik tua selalu memekak !

Jalan cool ke pantry
Pisau di capai
Toreh tangan, tabur garam
Perghhhh! Nikmat!
Macam sedut asap telan tamau keluar

Ah, Maii ni, suka berkhayal !

Note: Kritikal dari hati. Beliau sakit otak.

20120303

Al Hayat wal Mawt

Matahari betul-betul atas kepala.
Peluh dikesat. Penat. Jalan kaki. Pulang dari sekolah.

" Semua yang berlaku di atas bumi ini adalah kehendak Tuhan.
Rezeki, jodoh, ajal semua sudah tetapkan oleh-Nya
"

Aku tersengih sumbing. Kalau gitu aku nak uji.
Aku mula berlari dengan laju kemudian aku berhenti secara mengejut.

Hahahaahahahahaa.. Ini pun telah ditetapkan ?
Diam sebentar.

Kedua-dua tangan di angakat dengan serentak.

Hah? Ini pun sama ? Apalah Tuhan ni, benda kecik je. Hahaaahaaa

Sepanjang perjalanan itu aku cuba pelbagai aksi dan tergelak-gelak untuk hilangkan penat
Mungkin setiap kereta yang melintasi aku akan membuat spekulasi yang aku ini gila.

***

Sampai di halaman rumah. Seorang lelaki segak bertuxedo putih sedang menunggu seseorang.
Minda nakal aku mula bertunas.

Haaa, kali ni mesti jodoh yang Tuhan tetapkan untuk aku.

" Awak Cik Maii ? " Tanya pemuda itu.

" Ya. Saya Maiizatul. Anda siapa? "

Senyuman aku mula berkembang. Dalam kepala satu persatu ayat keluar. Mata meraba ke seluruh anggota badan lelaki itu. Sungguh indah haruman ini. Seakan-akan perfume dolce and gabbana for men. Tangan aku cepat-cepat mengelap minyak minyak di muka. Lantas aku cuba membetulkan lipatan tudung 'banjir'. Tetapi...

Papppp. Rebah. Pergerakan terkunci kaku.
Aku terkejut. Cuba untuk bangun tapi tak terdaya.

Lelaki itu bersuara,

" Aku malaikat mautmu. Tuhan tetapkan hari ini hari kematianmu "

20120218

POIN EMPAT PULUH EMPAT



Sangat sangat sangat menegangkan saraf
BIN aku letak tepi dahulu. Itu lagi dasyat -.-
Sekarang setia tunggu IFall dan BKDM

20120214

Imajinasi


Cahaya merah berderet-deret sampai ke puncak
Dia menunggu peluang membuat barisan
Aku pula menonton 1001 ragam makhluk batu ketiga dari matahari
Dan ini hasilnya.


Note: Maii dah tak pegang status penganggur berjaya. Rasa Indah bergelumang dengan file dan nombor kuasa infiniti. Dapat lupakan sebentar tekanan bakal result es-pi-em :D

20120213

13022012

Bismillahirrahmanirrahim

KN12, USJ
Warehouse
Logistics

Awesome !

Note: Kali pertama berperang dengan 'karatasi' yang hanya ada nombor semata-mata.

20120207

Tiket paling murah ke Hawiyah. Lai lai lai !

Status facebook: ge-girl is married to gurlzz

tu in english. tak faham ? okey ni bahasa melayu

Status mukabuku: ge-girl berkahwin dengan gurlzz


Tempat kejadian 1
Kawan beliau : Perghhh.. bila ko kahwin doh ? (Gelak-gelak)
Beliau           : Alaa.. fake relay je ni doh. (Dengan bangga dia jawab)


Tempat kejadian 2
Non-muslim   : Ehh, maii. Agama awak dah beri green light kahwin sejenis?
Muslim          : Haaa. u tahu dari mana ni?
Non-muslim   : Ni kawan awak buat status kat facebook
Muslim          : What the fuuuuuuuuuu -.-'


Nampak ringan seperti kuman.
Namun impaknya besar lebih besar dari lengan.
Bukan niat nak bajet alim, tunjuk diri kononnya kuat iman
Orang kata buat sekadar renungan
Nak tegur depan-depan takut keterlaluan
Jadi pulbish di sini supaya disebarkan :D

Hawiyah, Nama lain bagi Neraka
Peace ! Salam maulidur-rasul !

Wallahu a’lam bish-shawabi.

20120131

Terima kasih YA ALLAH !

" Buku Ku Damba Cintamu Ya Rasulullah "

Tiada yang terungkup melainkan TERIMA KASIH !
Wanita selepas ibuku, Along Naziatul.
I love you ALLAH ! ;DD

*Nama blog. No more silly. Hanya MANY. Maiizatul Akma Nor Yusre.

20120122

24

January

TV+Astro     Hampir 24jam
Komputer    Hampir 24jam
Lap-pe-top  Hampir 24jam
Makanan     Hampir 24jam
Dapur gas    Hampir 24jam
Kipas           24jam

Bila bil datang, Kami tersenyum sesama sendiri kofkof
Cukup 7 orang penghuni, cuti sem.
Semua penganggur ! :D

20120117

Capital D itu cinta

Sebelum ini aku pandang D sebelah mata je
Bila kawan-kawan aku ajak kenal dengan D aku buat tak tahu je
Bila abah aku cerita tentang D aku tarik muka bosan
Ah, ada apa dengan D ? Hebat sangatkah dia ? Kaya sangatkah dia ?

Suatu hari aku bertentang mata dengan D dalam dunia maya
Sumpahh D itu sangat ohseemm kuasa infiniti

Pada permulaannya biasa-biasa tapi akhir-akhir ini
D mampu menggegarkan hati aku
Bahkan D berjaya menerjah masuk ke dalam mimpi aku

Dua hari lepas lagi sekali D berjaya menceroboh mimpi aku
Ceritanya begini,memang sebelum tidur aku akan terbang ke dunia maya
Membaca kotak-kotak yang dipublish oleh peminat D
Sedang enak membaca, tiba-tiba aku tersentap dengan satu kotak ni
Ayat-ayat peminat D itu biasa-biasa sahaja dan mudah difahami
Tak ada 'lovelove', tak ada ayat yang pelik 'contoh: are-qu chenta diyerr'

Cumaa, ahhh ! Aku speechless. Aku harap korang faham perasaan aku ini.

DAKWAH itu cinta
Dan aku telah jatuh cinta.

Nota: Ni link kotak daripada peminat D tu. Bagi saya kotak ini sangat menggerunkan mungkin sebab dosa-dosa saya yang bergelen-gelen tu. Oh, maaf kerana 2 3 hari ni asyik gunakan kata ganti nama 'Aku' *Nak sedapkan ayat dalam kotak hewhew :3

Peace-tull !

Wallahu a’lam bish-shawabi.

20120114

Permata yang hilang

Petang. 1 Ramadhan 1432.
Mama, 14/01/1967-11/08/2010

Abah call
Abah: Siap-siap, nanti abah ambil
Aku : Ok bai

Abah call lagi
Abah: Mama tenat, siap cepat sikit
Aku : Ok ok bai

Along call
Abah: Mama dah tak ada
Aku : ...

20120113

Perjalanan

Dia sedang berada dalam keadaan runsing, pusing, gundah gulana
Ibarat berada dipersimpangan jalan selepas melalui satu perjalanan yang sangat mencabar, Di persimpangan itu perlu membuat keputusan yang bakal menentukan perjalanan yang lebih mencabar.

Cuba minta pendapat orang di sekeliling namun tetap jumpa jalan buntu
Pendapat mereka sangat hebat tetapi fikirannya tak dapat mencerna dengan baik
Cuba tanya Encik Google yang ohsem tetap jumpa jalan yang sama
Tak yakin dengan keyakinan dan kebolehan sendiri mungkin hmm

Walaupun perkara itu lama lagi akan terjadi
Namun mana mungkin Masa akan berhenti berehat sebentar di R&R Dengkil
Ayah berpesan ' apa yang engkau pilih hari ini, keluarga engkau di masa hadapan akan rasa tempiasnya '

Dia lemah berada dalam situasi itu. Dia mohon pertolongan.

Hamba Allah yang sedar dia hampir ke umur yang membolehkan dia tenguk cerita seram 18+ di movie, Maii hehe

Wallahu a’lam bish-shawabi.